RUFFYUNZ – RUFFYUNZ

Om zich te introduceren in de muziekwereld verkoos de Amerikaanse rockgroep ‘Ruffyunz’ uit Asheville, North Carolina om hun debuutplaat gewoonweg naar de groepsnaam te vernoemen, kwestie van het simpel en duidelijk te houden. ‘Ruffyunz’ is een muzikale samenwerking tussen bassist Randy Pratt, gekend van de rockgroepen ‘Cactus’ en ‘The Lizards’ met gitarist JZ Barrell en zanger Ed Terry. Het trio tekende ook voor het componeren van alle nummers op deze plaat.

De band werd voor de opname van hun eerste plaat aangevuld met gitaristen Pat Travers, Jesse Berlin en Paul Latimer en drummers T.C. Tolliver en Neil Cicione. Travers en Tolliver speelden in het verleden ook al samen bij de rockformatie ‘The Plasmatics’. Hun funky rocksound vormt de basis van de meeste tracks op “Ruffyunz”, te beginnen met “Tonight” en het met een dreunende bassriff startende nummer “Freedom”.

“Pressure” en “Mist” neigen meer in de richting van stevige hardrock op gitaarklanken en worden daar tussenin afgewisseld met een veel tragere en zachtere rockballad in “On The Road”. “Frantic” is dan weer een gezellig funky nummer waarop zanger Ed Terry zich helemaal kan laten gaan en het daaropvolgende “Funky Heavy And Tight” is ondanks de songtitel eigenlijk meer bluesrock dan funk. “Hard Times” is dan weer het meest radiovriendelijke nummer op “Ruffyunz” en ter afsluiting van dit debuutalbum laten de heren zich in complete ‘Van Halen’-stijl nog eens helemaal gaan in de hardrockende slotsong “Demons”.

(valsam)

Artiest info
   
 

Label: Hyperspace Records